Festival ulicnih sviraca Novi Sad

Datum: 18.08.2013.

FESTIVAL ULIČNIH SVIRAČA NOVI SAD

 

 

Festival ulični svirači, muzika, umetnost i umetnici, manifestacije Novi Sad

Po običaju koji u kontinuitetu traje od 2000. godine, Novosađane i njihove goste krajem leta obraduje Festival uličnih svirača, koji na ulice grada dovodi najraznovrsnije umetnike sa internacionalne i domaće scene. Njima je ulično sviranje i nastupanje na trgovima stil života, ali i priznata umetnost koja ima svoje festivale i druge načine ispoljavanja širom sveta. Od početka novog milenijuma i glavni grad Vojvodine stoji na mapi redovnih godišnjih skupova ulične umetnosti, a posećuju ga svi najpoznatiji ulični svirači sveta, koji nastupaju i na drugim prestižnim festivalima Evrope i šire. Na taj način, oni na ovo podneblje donose kulturu i duh svojih sredina, da bi ih razmenjivali sa ovdašnjim ljubiteljima ulične umetnosti i sa drugim izvođačima.

Festival uličnih svirača je prvi put održan 2001. godine i od tada se organizuje redovno, svake godine u septembru, po istim usvojenim principima ulične umetnosti. Stari centar grada sa starinskim ulicama i trgovima, kao stvoren je za tu vrstu zabave, a punktovi sa programima, naravno – u liniji sa prolaznicima, neodoljivo privlače sve generacije. Program je od samog početka podeljen na dve celine, domaću i stranu scenu. U Novom Sadu su u proteklih 11 godina nastupila brojna imena ulične scene sa svih pet kontinenata, između ostalih i Malabar, Voala, The Von Trolley Quartet, Perpetuum Jazzile, Etoiles De Essaouira, Cosmic Sausages i mnogi drugi, uz probrane domaće predstavnike.

Pobedom na komkursu Evropske komisije “Evropski kulturni festivali”, ova manifestacija je dobila status Evropskog festivala, kao prva i jedina u Srbiji, za sada. Tim putem, u Novom Sadu su nastupila najzvučnija imena aktuelne evropske ulične scene, poput hodača na žici Ramona Kelvinka, urnebesnih auto-kaskadera Bengditosa, portugalske muzičke atrakcije Retimbrar i najvećeg grčkog uličnog pozorišta Heliks. U tako oštroj konkurenciji, vodeće zvezde ipak su bili članovi internacionalnog sastava Playing for Change, čija je humana misija ujedinjenja sveta muzikom kroz ljubav, toleranciju i razumevanje vođena istoimenom humanitarnom fondacijom iz SAD. I sam Festival je 2012. poprimio humanitarni karakter, budući da su svi prihodi umetnika, ostvareni kroz donacije građana u prevrnute šešire t


Šarenilo programa Festivala uličnih svirača svake godine u Novi Sad dovodi i sve veći broj turista iz zemlje i inostranstva. Festival je prošle godine za tri dana videlo preko 70.000 posetilaca, a svi programi su, kao i oduvek, od osnivanja, bili – besplatni. 

 

Festival ulični svirači, umetnici i umetnost, muzika, manifestacije Novi SadFestival ulični svirači, muzika, manifestacije, umetnost i umetnici Novi Sad


Please enter name ! Please enter email address ! Please enter valid email address ! Please enter message !

Video

 • Kontakt informacije


  City Hostel

  Radnička 21
  Srbija, Novi Sad

  Kontakt telefon: +381 (21) 64 47 208

  E-mail: : nscityhostel@gmail.com