Novi Sad

Jedno od retkih mesta gde je moguće živeti i mirno i dinamično, u gradu po meri čoveka
OUTDOOR

Ture

VIEW PHOTO

Galerija

Danas

Novi Sad

Gledano sa Fruške Gore Novi Sad se lagano i opušteno razleže po Panonskoj niziji i otvara svoja vrata svim posetiocima.

To je panonski grad bogat tradicijom i kulturom i u kom uspeva i čuva se sve, a najbolje je sačuvan opušteni karakter ljudi. Novi Sad, glavni grad Autonomne Pokrajine Vojvodine, se odlikuje multikultularnošću i njega krase brojne građevine različitih arhitektonskih stilova. U ranijim vremenima, a i danas u njemu se nalaze neke od temeljnih institucija srpske kulture i nauke: Matica Srpska, Srpsko narodno pozorište, Sterijino pozorje, Novosadski univerzitet i brojne druge. Osim toga Novi Sad se može pohvaliti epitetom, kao retko koja evropska destinacija, multinacionalne, multikulturalne i multikonfesionalne prestonice. U ovom gradu razlike i različitost se shvataju kao prednosti. U korist ovoj tvrdnji govori i rad Novosadskog pozorišta – Ujvideki Szinhaz, kao i katedre na Novosadskom univezitetu specijalizovane za održavanje nastave na jezicima nacionalnih manjina ili su njihovom izučavanju namenjene.

Takođe, Novi Sad predstavlja i grad nauke i umetnosti. Na Novosadskom univerzitetu se nalazi devetnaest fakulteta sa specijalizovanim katedrama za sve oblasti nauke i umetnosti. Pored veoma brojne novosadske omladine koja studira u svom gradu, na Novosadski univerzitet dolazi i veliki broj studenata iz cele Srbije, kao i iz inostranstva. Osim toga, u gradu su brojni muzeji i galerije i u njima se stalno smenjuju razne izložbe i postavke. Skoro svake nedelje se otvara neka nova izložba ili se menja neka od stalnih postavki u muzejima. Jednostavno je nemoguće, a da se ne spomenu Muzej Vojvodine, Muzej Grada Novog Sada, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Galerija Matice Srpske, Spomen zbirka Pavla Beljanskog, Spomen zbirka Rajka Mamuzića itd. Sve ove institucije kulture u kojima se čuva veoma bogato kulturno nasleđe privlače veliki broj turista, kao i domaćeg stanovništva.

Svakako značajna stavka u životu stanovnika Novog Sada je i sport. Na teritoriji grada i u njegovoj okolini se nalaze brojni tereni za razne sportove. Karakteristično za Novi Sad su i neki sportovi koji se igraju samo ovde. Jedan od takvih sportova je i tenis glavom, koji je glavna razbibriga na plažama u toku letnjih meseci. Osim toga, i Dunav stvara mogućnost da se Novosađani u toku toplih letnjih dana zapute na vodu i uživaju u nautičkim spotovima, kao što su jedrenje, veslanje kanuom, skijanje na vodi, džet ski, ili pak da se opušteno vozikaju čamcima. Takođe, Novi Sad je jedan od najznačajnijih sportskih centara u Vojvodini, sa predstavnicima u premijernom rangu takmičenja u gotovo svim sportovima. Jedan od najpopularnijih sportova u Novom Sadu je odbojka, mada ni ostali sportovi ne zaostaju mnogo u popularnosti, masovnosti i posećenosti.

Još jedna karakteristika Novog Sada i Novosađana je da vole da se vesele i proslavljaju, tako da gotovo nema meseca u godini kada se ne organizuje nekakva značajna manifestacija. Savakako jedna od najpoznatijih i najposećenijih je EXIT Summer noise festival, koji se održava svake godine u julu na Petrovaradinskoj tvrđavi. Pored ove manifestacije ne smeju se zaboraviti ni Festival uličnih svirača, Sterijino pozorje, Zmajeve dečije igre, Novosadsko proleće, Tuneli svetlosti, Noć muzeja, kao i brojne druge. Sve ove manifestacije su veoma posećene i odišu duhom Novog Sada i opuštenom atmosferom.

Na kraju treba reći da u Novom Sadu živi oko 400 hiljada stanovnika i da gledano sa ekonomske strane on predstavlja jedan od najperspektivnijih gradova, ako ne i najperspektivniji, Srbije za budući ekonomski razvoj.

Trovekovna tradicija ovog grada je nešto čime se njegovi stanovnici ponose, a njeni koreni se mogu videti na svakom koraku kako zrače. Ovo je jedno od retkih mesta gde je moguće živeti i mirno i dinamično, u gradu po meri čoveka. U ovom vremenu užurbanosti i savremenih komunikacija Novi Sad i Novosađani su uspeli da sačuvaju svoj opušteni duh, ravničarski mir i ljubaznost. Ovo je grad čiji stanovnici uvek imaju kade, ali uvek stignu na vreme.


    DALJE