VINSKA TURA

SREMSKI KARLOVCI

Ljubiteljima vina i meda, kao i svim onima koji svoj boravak u našem gradu žele da upotpune obilaskom prelepe okoline Novog Sada, City hostel nudi najpovoljnije organizovane vinske ture uz obilazak Sremskih Karlovaca, šarmantnog gradića na obroncima Fruške Gore. Poznat ne samo po čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji, već i po mnogobrojnim vinogradima i vinskim podrumima koji i dalje neguju viševekovnu tradiciju proizvodnje najkvalitetnijih vina.

TURA OBUHVATA:


Prevoz do Sremskih Karlovaca i nazad, turističko razgledanje grada (obilazak Patrijaršijskog dvora, Saborne crkve, Karlovačke gimnazije, česme Četiri lava) kao i posetu najstarijoj karlovačkoj vinariji – Živanović uz nezaobilaznu degustaciju šest vrsta vina, uključujući i čuveni bermet čiji se tajni recept vekovima prenosio s kolena na koleno. Ljubitelji meda imaće priliku da probaju četiri vrste meda, nakon čega sledi poseta muzeju pčelarstva. Nezaobilazna je i poseta manastiru Krušedol, jednom od najznačajnijih srpskih manastira u kome počivaju posmrtni ostaci mnogih znamenitih Srba.


TRAJANJE TURE:

OKO 4 SATA

VREME POLASKA:

PO DOGOVORU

CENA:

20 € PO OSOBI

REZERVIŠIO SREMSKIM KARLOVCIMA


Sremski Karlovci se nalaze desetak kilometara od Novog Sada, na desnoj obali Dunava, na obroncima Fruške gore. Veruje se da je grad nastao za vreme  Rimskog carstva. Iz tog doba datiraju i nadaleko čuveni vinogradi koji već sedamnaest vekova krase njegove padine.

Za vreme turske okupacije postaje jedno od najvećih naselja u Sremu. U septembru 1698. godine u Karlovce dolaze predstavnici Turske i Svete lige kako bi pregovorima okončali dugogodišnji rat. Mir je potpisan 26. januara 1699. na jednom od uzvišenja u Karlovcima. Za tu priliku postavljen je veliki šator u koji se ulazilo sa sve četiri strane sveta. Ovaj kuriozitet omogućio je da predstavnici svih država istovremeno uđu na pregovore, ne dajući nikome prvenstvo. Prvi put u istoriji ratovanja i pregovora upotrebljen je okrugli sto. Na tom mestu kasnije je podignuta crkva koja je, u počast sklopljenom miru, dobila naziv “Kapela mira”.

Premeštanjem mitropolije iz Krušedola u Karlovce 1713. grad postaje jedan od centara Srpske pravoslavne crkve.Posebno mesto u istoriju Karlovci dobijaju u maju 1848. godine kada je patrijarh Rajačić na glavnom trgu proglasio stvaranje Vojvodine Srbije, čime je ostvarena vekovna želja srpskog naroda za posebnom političkom celinom u okviru Austro-Ugarske.

Preseljenjem Patrijaršije i drugih institucija u Beograd, Karlovci su izgubili dotadašnji značaj, ali su postali jedinstveni živi muzej prošlosti.

Znamenitosti Sremskih Karlovaca

PATRIJARŠIJSKI DVOR

Najmonumentalnija građevina XIX veka u Vojvodini. U dvoru je smeštena Riznica – muzej Srpske pravoslavne crkve. Danas je Patrijaršijski dvor sedište episkopa sremskog i ima status letnje rezidencije srpskog patrijarha.Znamenitosti Sremskih Karlovaca

SABORNA CRKVA

Crkva posvećena Sv. Nikoli, podignuta 1762. predstavlja jedan od najlepših primera arhitekture XVIII veka u Vojvodini. U oltarskom delu smešten je sveti ćivot sa delom moštiju Sv. Arsenija Sremca, drugog srpskog arhiepiskopa.Znamenitosti Sremskih Karlovaca

KARLOVAČKA GIMNAZIJA

Najstarija srpska gimnazija osnovana 1791. danas predstavlja filološku gimnaziju u kojoj se izučavaju savremeni i klasični jezici.Znamenitosti Sremskih Karlovaca

ČESMA ČETIRI LAVA

Podignuta 1799. godine u čast završetka prvog karlovačkog vodovoda. Legenda govori da svako ko popije vodu sa ove česme, jednog dana će se vratiti u Sremske Karlovce.Znamenitosti Sremskih Karlovaca

MANASTIR KRUŠEDOL

Na južnim obroncima Fruške Gore kod mesta Irig nalazi se jedan od najznačajnijih srpskih manastira, Krušedol. Zadužbina je despota Đorđa Brankovića i njegove majke Angeline (žene slepog Stefana Brankovića). Sagrađen je u prvoj polovini XVI veka, a jedno vreme bio je sedište Sremske eparhije. U njemu se čuvaju mošti porodice Brankovića, dva patrijarha Srpske pravoslavne crkve, kao i kralja Milana Obrenovića.


Sremski Karlovci

VINARIJA ŽIVANOVIĆ

Porodica Živanović je neraskidivo utkana u razvoj vinogradarstva i vinarstva Sremskih Karlovaca. Prvi pisani tragovi o njoj upućuju na Teodora Živanovića (1753 – 1832) i njegovog naslednika Josima koji su tokom XVIII i XIX veka, kao uspešni vinogradari, vinari i trgovci vinom, utemeljili porodičnu tradiciju te njen ugled traje do današnjih dana.

Kako su Frušku goru oduvek krasili vinogradi sa izuzetnim vrstama grožđa, tako su Sremski Karlovci vekovima negovali tradiciju pravljenja vrhunskih vina.

Prof. Jovan Živanović bio je profesor  Gimnazije i Bogoslovije u Sremskim Karlovcima, naš najveći srpski pčelar, otac modernog pčelarstva , ali i čovek koji je imao veliko znanje u pravljenju vina. Danas se proizvodnjom bavi sedma generacija vinara u porodici.Proizvodnja vina  obavlja se u tristogodišnjem vinskom lagumu , jednom od najstarijih i najvećih u kojima su i naši preci pravili vino.Vinogradi  se nalaze na istom mestu gde su se nalazili i pre više vekova, u “Mateju”, na 200 m nadmorske visine, u blizini Dunava, na obroncima Fruške gore, koji daju vrhunski kvalitet grožđa i vina.

Vino ausbruch se nalazilo na vinskoj karti broda “Titanik”, među najboljim vinima svetskog glasa.

Veoma star recept po kojem se spravlja bermet , u karlovačkim porodicama čuvao se kao najveća tajna koja se prenosila sa kolena na koleno. Bio je služen na Ruskom, Engleskom I Bečkom dvoru I izvožen u Ameriku do Njujorka tridesetih godina prošlog veka. Proizvodi se od prirodnih vina uz dodatak 27 različitih špecija : suvog grožđa, pelena, rogača, slačice, oraščića, vanile, suvih smokava i dr.Kao najstarija vinarija u Karlovcima, porodica Živanović je široko otvorila vrata vinskom turizmu, odnosno posetiocima iz svih krajeva zemlje i inostranstva, ljubiteljima dobre kapljice.